Split of Fullbody training

Voor een ieder die naast zijn training ook nog een baan, een gezin en een sociaal netwerk heeft, zal het niet altijd meevallen om de “ideale trainingroutine” te volgen.

Ik bedoel dan niet zozeer qua tijd, aangezien de meeste mensen zeker wel drie keer in de week een uur kunnen trainen, maar meer in de zin van optimaal herstel.

Voor mij werkt het normaal gesproken optimaal om of maandag, woensdag en vrijdag te trainen, iedere training pak ik dan het hele lichaam met een aantal van de zwaarste basisoefeningen, of om maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag te trainen (BL-OL-BL-OL). Deze trainingen vragen echter heel veel van je lichaam en geest, als je dan daarnaast ook nog verschillende stressfactoren van buitenaf hebt zoals een stressvolle baan of misschien wat problemen in de privé sfeer dan is het al gauw teveel. (Tevens heb ik tot mijn spijt gemerkt dat mijn herstelvermogen al niet meer hetzelfde is als 5 jaar geleden en daar moet ik dus ook rekening mee houden.)

Wat kun je in zo’n geval doen? Je kunt er voor kiezen om drie keer te trainen, maar dan 1x zwaar, 1x licht en 1x medium. (fullbody trainingen)

Je kunt over gaan op twee fullbody trainingen, waarbij je beide keren intensief traint maar wel minimaal twee rustdagen tussen de trainingen laat.

Je kunt je lichaam ook opdelen in bovenlichaam/onderlichaam en er dan voor zorgen dat BL en OL beiden twee keer aangepakt worden in twee weken. (Week1: BL-OL-BL, Week2: OL-BL-OL.)

Als het nodig is kun je je lichaam voor een periode nog verder opdelen in bijvoorbeeld: duwoefeningen-onderlichaam-trekoefeningen. Met steeds minimaal een dag rust ertussen.

Dit zijn een paar opties, er zijn uiteraard meer varianten mogelijk.

Als de mogelijkheid er is kun je een spiergroep beter vaker trainen, maar als je merkt dat je in een stressvolle situatie zit is het beter dat je minder vaak traint, dan dat je jezelf over de kop werkt. Train verstandig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *