Moeilijk te hanteren objecten

In het engels ook wel simpel “odd objects” genoemd. Eigenlijk kunnen deze objecten van alles zijn. Als ze maar niet speciaal gemaakt zijn om te tillen. Dat is het grote verschil tussen halters en bijvoorbeeld stenen. Halters zijn speciaal ontworpen om getild te worden maar stenen niet. Het is dus al een hele klus om de juiste manier te vinden om een steen vast te houden voordat je kunt gaan tillen. Doordat odd objects zo moeilijk vast te houden zijn zijn ze ook fantastisch om je handkracht mee te vergroten.

Welke objecten kun je zoal gebruiken voor je training? De mogelijkheden hierin zijn eindeloos maar ik zal een aantal voorbeelden geven: grote stenen, boomstronken, zandzakken, autobanden, ankers, bierfust, kruiwagen, koelkast, wasmachine of magnetron, etcetera.

Wat zijn de voordelen van dit soort training? Zoals hierboven al aangegeven is het geweldig voor het verbeteren van je handkracht. Een ander voordeel: Je gebruikt veel meer spieren omdat je manieren moet vinden om het object in balans te houden en te kunnen tillen. Je lichaam zoekt hierin automatisch naar de meest efficiënte manier om dit te doen en dat houdt in dat er zoveel mogelijk delen van je hele lijf zullen samenwerken. Ideaal dus om allround functionele kracht op te bouwen.

Wat voor oefeningen kun je zoal doen met odd objects? Dit hangt een beetje af van het object en wat wel of niet veilig is. Het meest effectief is natuurlijk oefeningen waarbij je hele lichaam moet werken zoals: 

– lopen met het object voor je, boven je hoofd of op je schouder.

– voorslaan en boven je hoofd drukken.

– van de grond naar je schouder tillen en weer terug.

– van de grond tillen en weer terug.

– voorslaan en zover mogelijk weggooien

– met 1 hand omhoog drukken.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Er zijn heel veel mogelijkheden, volledig afhankelijk van het soort objecten dat je hebt om mee te trainen.

Als je interesse hebt in brute, functionele kracht probeer dan eens wat trainingen met moeilijk te hanteren objecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *