Mentale kracht

Het “oldtime strongman” zoals dat nu heet is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. Sterke mannen gaven toen demonstraties van kracht om de mensen te vermaken en te inspireren. Stunts die ze deden waren o.a. dikke ijzeren staven buigen, grote spijkers krombuigen, grote zware halters met 1 hand tillen, kettingen breken, zware hamers heffen met de kracht van de pols en grote stenen tillen. Deze tradities worden tegenwoordig vooral in Amerika voorgezet.

Spraakmakende stunts die er nu bij zijn gekomen zijn o.a. koekenpannen oprollen en verschillende soorten gereedschap krombuigen en breken. Deze demonstraties laten het publiek achter in verwondering en geven het idee dat de sterke man over superieure fysieke kracht beschikt. Maar dat is niet het geval. Iedereen die een tijd met gewichten heeft getraind is fysiek in staat om deze stunts te doen. Het gaat echter om de mentale training die bij de meeste ontbreekt.

Ik zal dit uitleggen. Ieder mens beschikt over een enorme kracht. Het is inmiddels bewezen dat we maar een fractie van die kracht kunnen aanspreken onder normale omstandigheden. Dit komt omdat het menselijk organisme instinctief streeft naar zelfbehoud. Er zit als het ware een rem op onze spieren zodat we onszelf geen pijn doen. Als je ongetraind zou proberen om een dikke staaf te buigen, dan komt er vanbinnen een angstgevoel opzetten dat je moet beletten om dit risico op te zoeken. Hierdoor zal je niet 100% van je kunnen geven. En zal het dus ook niet lukken…

Tijdens oldtime strongman training moet je leren om mentaal je interne angst te blokkeren en 100% door te zetten zodat er meer van je echte kracht potentie vrijkomt. Het doel van oldtime strongman is om je eigen fysiek en mentaal opgelegde beperkingen te doorbreken.

 

“What’s impossible for you, is normal for us.”