Luis Uni: Apollon the Mighty

Luis Uni werd geboren in 1862 in Frankrijk. Hij was op zijn best tussen 1880 en 1890. Voor zijn tijd (en zelfs nu) was hij een gigant, hij was ongeveer 1,88 m en woog rond de 120kilo.
Zijn onderarmen waren gigantisch, zo rond de 45 cm in omtrek. Dikker dan meeste mannen hun bovenarm! Hij stond dan ook vooral bekend om zijn enorme grip en armkracht.

In snatches en swings met 1arm was hij in zijn tijd onverslaanbaar, maar zijn meest bekende krachtstunt was het tillen van een as met treinwielen, die nu bekend staan als “De Apollon Wheels”. De stang had een diameter van ruim 6 cm en het gewicht was rond de 160 kg.

Behalve Luis Uni was er in die tijd niemand die de wheels boven het hoofd kon tillen. De meeste mannen hadden al moeite om het gevaarte te deadliften.

Pas in 1930, lukte het Charles Rigoulot om de wheels boven zijn hoofd te krijgen. Meer dan 20 jaar later lukte het ook Norbert Schemansky en John Davis.

Deze drie mannen tilden de wheels echter met een explosieve gewichtheftechniek, terwijl Luis Uni het deed met pure arm en schouderkracht.

Tegenwoordig wordt een replica van de Apollon Wheels gebruikt in de zwaarste strongman competitie ter wereld, The Arnold Strongman Classic.

In kracht was Apollon te vergelijken met Louis Cyr, al deed Cyr meer stunts met zijn totale lichaamskracht terwijl Uni bekend stond om zijn grip, arm en schouderkracht.

Helaas zijn ze nooit tegen elkaar uitgekomen in een competitie.

Apollon the Mighty stierf in 1928.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *