Louis Cyr: De Legende

Op geen enkele lijst met de “sterkste mannen die ooit geleefd hebben” mag de canadees Louis Cyr ontbreken. Op zijn top woog de Frans-canadees 135 kilo bij een lengte van bijna 1.80m.
Zijn totale lichaamskracht was gigantisch. In de Back-lift had hij het record staan van meer dan 2100 kg! Volgens getuigen kostte deze lift hem echter weinig moeite, dus hij had nog veel meer kunnen tillen.
Op zijn top was hij in elke krachtstunt onverslaanbaar. Hij werd door krachtatleten van over de hele wereld uitgedaagd maar niemand kwam bij zijn ongelooflijke kracht in de buurt.
Cyr was ook opgegroeid met het motto: ”Veel eten is kracht” en was dus zowel in kracht als in eetlust onverslaanbaar. Wat zeer indrukwekkend was: hij deed bijna elke lift in slowmotion. Geen enorme explosie zoals je tegenwoordig ziet in het gewichtheffen, maar rustig en puur op kracht van de spieren.
Louis Cyr was op zijn best tussen 1895 en 1902. Hij werd door de meeste experts gezien als de sterkste man die ooit geleefd had tot de komst van Paul Anderson.

Enkele van zijn beste prestaties:
1. Het vasthouden van een dumbbell van 50 kg met de rechterarm, in horizontaal gestrekte positie.
2. Jerk-press, met 1 arm, 60kg x 36
3. Hij Tilde een vat cement van meer dan 180 kilo op zijn schouder. Met 1 arm!
4. Clean, gevolgd door een langzame Military press met 160 kg
5. Clean and press, een dumbell van 110 kilo met zijn rechterarm. Het handvat van deze dumbbell was echter zo dik, dat veel van de sterkste mannen ter wereld al moeite hadden om dit te deadliften.
6. Hij tilde een gewichtblok van meer dan 225 kilo met 1 vinger van de grond. (Aan een ring die boven aan het blok zat)

Volgens verslagen uit die tijd had hij nog veel meer indrukwekkende prestaties.
Doordat sommige van die stunts echter niet goed gedocumenteerd zijn, en omdat bepaalde technieken die ze toen hadden waarschijnlijk niet helemaal overeen komen met wat we nu doen, heb ik die maar even buiten beschouwing gelaten. Zo wordt in verschillende verhalen vertelt dat hij meer dan 800 kg kon deadliften, het is echter niet waarschijnlijk dat dat om dezelfde “Deadlift” oefening gaat die we tegenwoordig gebruiken.

Louis Cyr, stierf in 1912 op 48 jarige leeftijd, door een ernstige nierziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *