Jozef Steinbach

In de tijd dat gewichtheffen nog bestond uit één- en tweehandsliften, was Steinbach de koning. Jammer genoeg is hij niet zo beroemd als sommige andere sterke mannen uit die periode. Zijn gewicht was 251 pond bij een lengte van 5″ 10 (+- 1.75 m)

Josef Steinbach (21 maart 1879 – 15 januari 1937) was een Oostenrijkse gewichtheffer. Hij werd geboren in Bohemen en verhuisde in 1894 naar Wenen, waar hij in 1898 begon met gewichtheffen. Hij won drie wereldtitels in 1904-1905 en twee medailles op de Intercalated Games van 1906: een goud in één hand en een zilveren in twee -handlift.

Na de Spelen werd hij professioneel worstelaar en tentoonstellingsgewichtheffer. In 1910 daagde hij Arthur Saxon herhaaldelijk uit voor de wereldtitel bij het professioneel gewichtheffen, maar het mocht niet baten.

Hieronder is een lijst van enkele van zijn beste liften. In ponden.

Rechterhand trekken (snatch): 188,5 pond (is ongeveer 85 kilo)(dit zijn officiële gewichten, verkregen door het wegen van de niet-gekalibreerde halters waarmee Steinbach tilde)

Linkerhand trekken: 176

Rechterhand voorslaan en stoten: 234

Tweehandige continentaal drukken: 329

Twee handen continentaal stoten 392 (+- 170 kilo)(ook 347×7)

Twee handen continentaal drukken met dumbbells: 309

Twee handen continentaal stoten met dumbbells: 335

Drukken met twee handen (zittend in een stoel, niet op een hefbank met rugleuning): 264

Er was niets wetenschappelijks aan zijn training. En geen geheimen. Hij trainde vooral op de wedstrijdliften. Opwerken tot een redelijk zwaar gewicht in lage herhalingen en meestal singles. Hij herhaalde dit een paar keer per week. Hij hield echt van drukken boven het hoofd en daarom deed hij wat meer clean en press training dan dat hij aan het trekken deed.

In die tijd was de gewichtheftechniek nog niet zo verfijnd als nu. Het was gewoon brute kracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *