Ernest Cadine

Ernest Cadine (1893 – 1978)

In de categorie licht zwaargewicht was de Fransman Ernest Cadine overweldigend te noemen.

Cadine, geboren op 12 juli 1893, had een lengte 1,67 m en gewicht van ongeveer 82,5 kg. Hij begon zijn sportcarrière op 16-jarige leeftijd met gymnastiek, worstelen, gewichtheffen en zwemmen.

Als monteur was hij gewend om met zware materialen om te gaan. Cadine debuteerde in 1910 in het wedstrijd gewichtheffen. Na zijn dienst tijdens WOI hervatte hij de wedstrijden.

In april 1920 werd hij kampioen van Parijs en twee maanden later Frans kampioen, mede doordat zijn rivaal Bugnand een ernstige spierscheuring op liep. Op de Spelen van 1920 pakte hij goud met een lift van 135 kg, 22,5 kg meer dan zilverwinnaar Fritz Hünenberger. Hij bereikte 295 kg over de drie onderdelen, 27,5 kg meer dan diezelfde Hünenberger. Dit is des te opmerkelijker, omdat Cadine in totaal 30 kg meer tilde dan de gouden medaille winnaar bij de zwaargewichten.

Een handdruk van Cadine was zonder twijfel ‘legendarisch’, wat kenners vertaalden naar ‘zijn hand is een echte klauw’.

Even opmerkelijk is het feit dat Cadine nooit Europees of Wereldkampioen werd. Zijn directe rivaal Hünenberger daarentegen won de Europese titel in 1922 en won opnieuw een zilveren medaille op de Spelen van 1924. In de jaren 1920 tot 1925 verbeterde Cadine het wereldrecord voor semi-zwaargewichten zes keer. Op 6 oktober 1925 vond in het Cirque de Paris een confrontatie plaats tussen Cadine en zijn opvolger Charles Rigoulot, gewichtheffer, atleet maar en ook een echte legende. Een wedstrijd over tien lifts vond plaats voor de titel van ‘l’homme le plus fort du Monde’. Rigoulot won nipt, net als bij de revanche op 6 januari 1926 in de Parijse wintervelodroom. Deze twee prestigegevechten behoren tot de collectieve Franse sportgeschiedenis van die tijd.

In 1925 deed hij als professional een een arm swing met 90 kilo of 198,41 pond, wat op dat moment 3,4 pond meer was dan zijn eigen lichaamsgewicht. Cadine’s beste gespierde lichaamsgewicht was over het algemeen niet veel meer dan 82 kilo.

Cadine was een fijne, gepolijste allround lifter, en zou nog meer hebben gewonnen als zijn beroemde rivaal, Charles Rigoulot, niet tegelijkertijd op zijn top.

Afgezien van de 1 hand dumbbell swing, blonk hij ook uit in clean & jerk (286,6 lbs. dumbbells!) en deadlift.

Later begon Cadine een andere carrière als entertainment lifter. Hij boog o.a. spijkers en stalen staven, scheurde kaartspellen en brak biljartkeus tussen de vingers van een hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *