Allround krachttraining

Met allround krachttraining bedoel ik trainen om je hele lijf sterker en functioneler te maken, zonder dat je je specifiek richt om bepaalde oefeningen of spiergroepen.

Je lichaam is een geheel en door je in je training te focussen op het totaalplaatje werken al je spieren beter met elkaar samen waardoor je in het dagelijks leven en tijdens fysieke uitdagingen beter je kracht kunt gebruiken.

Ik ben er ook een voorstander van om regelmatig verschillende herhaling en set schema’s te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld 3-6 weken op een schema van 5×5 per oefening, en dan weer een paar weken minder sets en 15-25 herhalingen. Zelfs 1 set van 100 reps komt wel eens voor in mijn training. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen maximale en submaximale kracht ontwikkelt maar ook spieruithoudingsvermogen.

In het dagelijks leven heb je bijna altijd een combinatie nodig van uithoudingsvermogen, pijntolerantie en kracht. Daarom ben ik er ook een voorstander van om naast je krachttraining nog een aantal keer in de week een vorm van conditietraining te doen, al is het maar een half uur per keer.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een specifieke sport doet, zoals wedstrijd bodybuilding, dan zul je je meer op diverse spiergroepen moeten concentreren die achterblijven.

Ook wedstrijd Powerlifting en gewichtheffen vraagt om specialisatie, al worden in deze sporten echter oefeningen gedaan die ook bijna het hele lichaam belasten.

Een goede manier om allround kracht op te bouwen is gebruik maken van fullbody workouts, met hoofdzakelijk basisoefeningen. Voor een complete ontwikkeling is het aan te raden om iedere training een duw beweging en een trek beweging te doen voor het bovenlichaam en een buig en strek beweging voor het onderlichaam (voorbeelden: duw: bankdrukken, trek: barbell row, buig: front squat, strek: Romanian deadlift.)

Het is helemaal mooi, als je regelmatig oefeningen toevoegt die verschillende bewegingen combineren zoals: Clean and Press, Squat and Press, Pullover en Benchpress, etc.

Als je drie keer in de week een fullbody training doet, dan kun je iedere training een variant doen van de diverse bewegingen. En voor een complete ontwikkeling kun je ook iedere training een ander set/rep schema aanhouden. Daarnaast kun je om jezelf een extra uitdaging te geven ook nog een afsluitende oefening doen die je hele systeem even een opsodemieter geeft, zoals lopen met een zware zandzak, voorslaan en drukken van een biervat, of een farmerswalk met twee zware dumbbells.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *